Göz Seyirmesi

preview_player
Показать описание
Hemen ara
0533 8772378

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesine halk arasında çeşitli olumlu ya da olumsuz anlamlar yüklenmiş olsa bile, esasında göz kasları ile alakalı bir sağlık sorunudur. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının, genellikle orbicularis oculi adı verilen kasların, istemsiz tekrarlayan spazmları yani kasılmaları durumudur. 

Oldukça yaygın görüldüğü için halk arasında bir tıbbi sorun olarak görülmez, ancak uykusuzluk veya yorgunluk haricinde çeşitli göz hastalıklarının emaresi olabilir. Göz seğirmesi olan bireyler için durum belirgin olsa da, bazı durumlarda göz kapağı başkaları tarafından fark edilmeyecek kadar hızlı seğirebilir.

Göz seğirmesi genellikle üst göz kapağında görülür. Ancak hem üst kapakta hem de gözaltı seğirmesi olarak görüldüğü vakalar da mevcuttur. Sağ göz seğirmesi veya sol göz seğirmesi arasında belirgin bir farklılık gözlemlenmez. 

Göz seğirmesi tipik olarak birkaç saniyede bir tekrarlayan halde,   bir veya iki dakika boyunca görülür. Çoğu vakada, göz kapağı kasılmaları çok hafiftir ve göz kapağında hafif bir çekilme gibi hissedilir. Ancak daha ağır vakalarda göz kapaklarını bütünüyle kapamaya yol açacak kadar güçlü spazmlar yaşanabilir. Bu blefarospazm adı verilen farklı bir tıbbi durumdur.

Göz seğirme ataklarının belirli bir periyodu yoktur. Seğirme atakları birkaç gün boyunca gelip gidebilir. Ancak haftalar hatta aylar boyunca herhangi bir seğirme emaresi de görülmeyebilir. Göz seğirmesi genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak günlük yaşam içerisinde rahatsızlığa yol açabilirler. 

Göz seğirmesi birçok vakada genellikle bir tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir. Ancak nadir vakalarda, özellikle aynı zamanda yüzün diğer kısımlarında seğirmeler veya kontrol edilemeyen uzuv hareketleri görülüyorsa, göz seğirmesi kronik hareket bozukluğunun erken bir uyarı işareti olabilir.

Nedenleri

Göz Seğirmesi Neden Olur? 

Göz seğirmesinin nedeni birey tarafından her zaman kolayca belirlenebilir değildir. Çok nadir durumlar hariç daha ciddi bir sorunun emaresi olmamasından dolayı genellikle göz seğirmesinin sebebi araştırılmaz. 

Göz seğirmesinin başlıca sebepleri;

Uykusuzluk

Yorgunluk 

Alkol, tütün veya kafein kullanımı,

Alerjik tepkime,

Göz çevresinde enfeksiyonlar,

Güneş, rüzgar veya toz gibi çevresel faktörler,

Kornea çizikleri,

Fiziksel efor,

Göz kapağının zorlanması, çarpma,

Göz tahrişi ve göz kuruluğu,

Sürekli ve ara vermeden filtresiz bilgisayar ekranı kullanımı

Kullanılan ilaçların yan etkileri,

Stres,

Seğirmelerin kronikleştiği, yani sürekli hale geldiği vakalara “iyi huylu blefarospazm” adı verilir. Bu kronik ve kontrol edilemeyen göz kırpma durumu tipik olarak her iki gözü birden etkiler. 

İyi huylu blefarospazm orta yaş ve sonrasında daha yaygın olarak görülür. Kadınlarda, erkeklere kıyasla daha yaygın olarak görülmekte olan bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak aşağıda listelenen durumların kasılmaları neden olabileceği düşünülmektedir.

Aşırı alkol, kafein kullanımı

Blefarit, yani göz kapağında iltihaplanma,

Çevre faktörleri (güneş, hava kirliliği, rüzgar ve toz gibi)

Her türlü tütün kullanımı

Işık hassasiyeti

Konjunktivit, yani göz yangısı,

Kuru gözler,

Stres

Yorgunluk

İyi huylu blefarospazm göz seğirmesinin aksine tedavi edilmezse zaman içerisinde ağırlaşır ve sonunda görme sorunlarına yol açabilir. Ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında bulanık görme, ışığa karşı duyarlılık ve yüzde spazm sayılmaktadır.
Рекомендации по теме