Descoperiri surprinzatoare in Ierusalim, in urma unor sapaturi

preview_player
Показать описание
În Ierusalim, arheologii au făcut săpături sub un fost orfelinat și bază militară din Ierusalim, dând peste niște "descoperiri surprinzătoare".
Lângă un mikveh, o baie rituală evreiască, din timpul celui de-al doilea Templu, au descoperit un teasc de vin și o baie publică romană unică. Țevile care ar fi adus aer fierbinte în baie sunt încă intacte.
Arheologul Amit Re’em spune că s-au găsit și vase ceramice și de sticlă.
„Toate acestea dovedesc că acum aproape 2 000 de ani, a zecea legiune romană a ajuns în Ierusalim și după distrugerea acestuia în anul 70 d.H., probabil că soldații au ocupat această casă și astfel găsim dovezi arheologice. Acesta este farmecul Ierusalimului. Straturi peste straturi, toate într-un singur loc”, a zis el.
Re’em speră că locul va deveni un parc arheologic pentru locuitorii din zonă și nu numai.
E aproape imposibil să sapi o groapă în Israel fără să faci vreo descoperire istorică.
Recenta descoperire a două sigilii în Ierusalim oferă informații despre orașul istoric și despre oamenii care au trăit acolo. Arheologii au descoperit sigiliile înăuntrul unei clădiri vechi de 2 500 de ani.
„Ceea ce e înăuntrul acestei clădiri e rezultatul unei munci minuțioase care include cernerea celor găsite pentru a putea găsi toate acele artefacte mărunte. Am găsit printre altele două sigilii evreiești, unul cu numele unui bărbat, Sa‘aryahu ben Shabenyahu și altul cu numele unei femei, Elihana bat Gaelm. Ne aflăm chiar în inima vechiului Ierusalim, așa-numitul Oraș al lui David, termen folosit în Biblie pentru acest loc. Orașul a început de aici și s-a dezvoltat pe o porțiune mică în formă de pătrat în acest loc, vreme de mii de ani. Sunt 10 perioade istorice aici, începând din secolul al IX-lea î.H., la doar 100 de ani după împărăția lui David și a lui Solomon. Avem și multe descoperiri mai recente, mai puțin antice, din perioada dinastiei Hașmoneilor, ori din perioada elenistică, romană, bizantină sau islamică timpurie. Fiecare perioadă săpată aici relevă cele mai interesante și captivante descoperiri”, a zis Yana Tchekhanovetes, reprezentant IAA.
Ea spune că se întâmplă extrem de rar să găsești numele unei femei pe un sigiliu.
„E foarte interesant de știut că în vremuri străvechi existau femei puternice care trăiau în Ierusalim, chiar dacă nu avem date despre cine era această doamnă și de ce merita asemenea drepturi speciale în societate. Statutul femeilor în străvechiul Orient Apropiat de obicei nu era așa de ridicat. De aceea e așa de interesant să găsim un sigiliu cu numele unei femei. Ne inspiră acest lucru, faptul că în acea societate pe care noi o știm ca o lume a bărbaților, în Orientul Apropiat, cu atâta vreme în
urmă, existau femei capabile să-și conducă propriile vieți”, a mai zis ea.
Tchekhanovetes spune că descoperirea unui nume aduce la viață trecutul și oamenii de atunci.
„Atunci când ai numele persoanei, ceva abstract devine foarte individual. Știm așadar că au fost aici, după nume. Mi se pare uimitor. Faptul că aceasta era o femeie îl găsesc demn de inspirație”, a adăugat ea.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 119 - martie 2016
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

FOARTE FRUMOS ESTE A FACE ARHEOLOGIC VORBIND CU DESCOPERIRI DE ASTFEL DE CALIBRU ISTORIC RELIGIOS MILITAR CULTURAL SI TURISTIC ! EU RAMAN TOTDEAUNA IMPRESIONAT CAND VAD SI SIMT CA CEVA VECHI=NOU IESE LA IVEALA SI LUMINA !! ♥ SUCCES PE MAI DEPARTE !!!

yosefrafael
Автор

Amin .Cetatea lui David .minunate povestea adevarata din Biblie

elenabeza
Автор

Biblia ne vorbeşte de judecatoarea Debora, împărăteasa Estera, Rut şi Naomi şi multe altele, femei puternice..

danielabalcan