Β. Μεταξάς: Μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας

preview_player
Показать описание
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοροϊδεύει τον εργαζόμενο λαό, αλλά εξακολουθεί και να πορεύεται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο *Βασίλης Μεταξάς,* βουλευτής του ΚΚΕ, σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση της ΝΔ και που εμπεριέχει προς ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ένα πλήθος από ευρωπαϊκές οδηγίες κυρίως για την ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα που βασίζονται και σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων σχετίζονται ουσιαστικά με τους στόχους του κεφαλαίου και την πράσινη μετάβαση και με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «πρασίνισμα» των στόχων των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων και σχεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, της ελκυστικότητάς τους στην προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων και στην παραπέρα ανάπτυξη ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς της ΕΕ, ενώ υπάρχουν και στοιχεία προστατευτισμού ευρωπαϊκών ομίλων απέναντι σε ανταγωνιστές τους. Τόνισε πως το περιεχόμενο αυτών των στόχων στις σημερινές πολεμικές συνθήκες στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και οι καταστροφικές συνέπειές τους για τους λαούς, γίνεται πιο κατανοητό με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών: «Αναδεικνύεται ότι έχουμε μπει σε νέα φάση με απότομες εξελίξεις και έτσι θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η κατάσταση».

Για τα άρθρα σχετικά με τις προσαρμογές, βάσει, πάλι, συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, στον μηχανισμό σύνταξης και ελέγχου των εκθέσεων, ο Β. Μεταξάς στάθηκε στο γεγονός ότι με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καταργήθηκε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών για να αντικατασταθεί από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και πλέον «ο έλεγχος να ασκείται ουσιαστικά από τους ίδιους τους ελεγχόμενους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας των ελέγχων, συμπλήρωσε πως από τη στιγμή που «η ελεγκτική επιχείρηση επιλέγεται από την ίδια την ελεγχόμενη εταιρεία, καθορίζει ουσιαστικά και τις συνθήκες ελέγχου και την αμοιβή της συγκεκριμένης εταιρείας για το ελεγκτικό έργο που θα παρέχει».

Ειδική αναφορά έκανε και στις συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι επιστήμονες σε αυτές τις εταιρείες, όπως μισθοί πείνας, εντατικοποίηση εργασίας και καταστρατήγηση ωραρίων, ενώ με πρόσχημα την αξιολόγηση προχωρούν και παραπέρα αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές των εργασιακών σχέσεων: «Στην πραγματικότητα έχουμε ελεγκτικές εταιρείες που από τη μία βγάζουν τεράστια κέρδη και από την άλλη μεγαλώνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές».

Όσον αφορά την ενσωμάτωση της οδηγίας για την τιμαριθμοποίηση των κριτηρίων μεγέθους επιχειρήσεων, ο Β. Μεταξάς ανέδειξε ότι διατηρούνται τα ευρωενωσιακά κριτήρια για την κατηγοριοποιήση των επιχειρήσεων, «τσουβαλιάζοντας στις μικρές επιχειρήσεις τεράστιο σύνολο με ανόμια μεγέθη και δυσθεώρητες αντιθέσεις, αφού εκεί μέσα είναι τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις με σύνολο ενεργητικού ως 450.000 ευρώ και καθαρό κύκλο εργασιών 950.000 ευρώ».

Για τις διατάξεις σε σχέση με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ο Β. Μεταξάς επισήμανε ότι με την ένταξη σε αυτό των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας και των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών, αυτές οι διατάξεις κινούνται στα πλαίσια της στρατηγικής της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, «τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε καθημερινά στην ενεργειακή φτώχεια του λαού, στις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα», ενώ ταυτόχρονα τα «πράσινα» αρπακτικά, τα μονοπώλια της Ενέργειας θησαυρίζουν και «σε τέτοιες συνθήκες όσα ακούγονται περί ενεργειακής δημοκρατίας μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ειδωθούν».

--------------------------------------------------------------------------------------