📌AFYONKARAHİSAR BOLVADİN✔️

preview_player
Показать описание
►Kırık Minare

Bolvadin, Selçuklular yıkıldıktan sonra Eşrefoğulları, Sahipataoğulları ve Karamanlılar'ın eline geçmiştir. Bu devirde Eşrefoğlu Külliyesi ve Erkmenhisarı Camii yapıldı. Bu eserlerden günümüze Eşrefoğlu Camisi'nin kitabesi ve Erkmenhisarı Camisi'nin minaresi olan Kırık Minare gelebilmiştir.

►Kırkgöz Köprüsü

Tarihi Kırkgöz Köprüsü Bolvadin ile Sultandağı arasında, Eber Gölü’ne akan akarçay üzerindedir. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu döneminde yapılmış olan Kırkgöz Köprüsü, 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine hazırlık yapması üzerine yapılan yol onarımı sırasında Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. İpek yolu üzerinde bulunan köprü Mimar Sinan tarafından 64 göze kadar uzatılmış, uzunluğu ise 400 metreye ulaşmıştır.

►ÇARŞI (ULU) CAMİİ (BOLVADİN)

Güney Duvarı; Kesme taştan yapılan üçgen alınlık duvarın üst kısmında yuvarlak, alt kısım yanlarında ise yuvarlak kemerli dikdörtgen pencereler yer almaktadır. Batı Duvarı; duvarın kuzey yarısının ortasında yer alan mermer işlemeli anıtsal ana giriş, duvara az bir çıkıntı yapmakta, içerlikli kapıya bir iç bükey, iki mukarnaslı girinti ile geçilmektedir. Kuzey Duvarı; Bu duvarın ortasında kuzey girişi, yanlarda da iki pencere görülmektedir. Doğu Duvarı; Bu duvarın ana girişi karşısına düşen kısmında, basık kemerli iki kanatlı ahşap doğu kapısı, kapının üstünde bir, güneyde üç, kuzeyde bir olmak üzere beş, yuvarlak kemerli dikdörtgen pencere yer almaktadır. Minare; doğu duvarın son cemaat yeri duvarıyla birleştiği bölümde yer almaktadır. Kesme taştan yapılmış, dördül prizma, minare altlığı duvar yüksekliğini geçtikten sonra, Türk üçgenleri ile oluşturulan kasnak üzerinde tek şerefeli tuğla minare yükselmektedir. Kasnak üstünde ve şerefe altındaki yuvarlak iki bilezik minareyi kuşatmaktadır. İç Görünüm: Dikine dikdörtgen kesitli, batı, kuzey ve doğudan üç girişlidir. Güneyde üç, doğu ve batıda beşer kemer vardır. Mihrap: Güney duvarı ortasında, taşkın çerçeveli mermer, mihrap görülmektedir. Çerçeve, her iki yanda boylamasına, iç içe iki dikdörtgen bölümlüdür. Dış dörtgen kenarları dış bükey olarak işlenmiştir. Bu dörtgenlerden daha iç kısımlarda, üstte birbirine girik yaparak dileri kabartma olarak işlenmiştir (her iki yanda). Mihrap girintisi iç içe dört hatla belirlenmiştir, Mihrap girgisi beş yüzlüdür. Mihrap çerçevesinin en üst kısmında taşkın alınlık, yatay olarak bindirilmiş olup diş dilimlidir. Orta bölüm ise beşgenlidir. Ortada sonradan eklenmiş yazı görülmektedir. Minber: Yanal yüzleri üçgen bölümlü olan mermer minberin korkulukları paralel kenar biçimli çerçeve ile girintilenmiştir. Girişin, ayak kenarları içerlek olup dış bükey durumda işlenmiştir. Minber külahı çokgen tabanlı piramit biçimindedir. Paralel yuvarlak kemerli, dışa doğru daralan duvarlıdır. Kemerler çıkıntılı başlıklara otururlar. Güney duvar üç sağır kemerli olup kemerler beyaz, ayaklar mermer renginde boyanmıştır. Orta kemerin mihrap üstüne gelen bölümünde yuvarlak bir pencere yer almaktadır. Doğu duvarda yuvarlak kemerli, çift kanatlı ahşap beş pencere ile iki kanatlı ahşap kapı görülmektedir. Kuzey duvarı ortasında iki kanatlı ahşap bir kapı, bunun yanlarında ötekilere benzeyen iki pencere vardır. Güney duvarında beş yuvarlak kemerli dikdörtgen pencere, bunların üstünde beş yuvarlak pencere, ana giriş ve ana girişin üzerinde küçük bir dikdörtgen pencere görülmektedir. Sağır kemerler üstünden başlayarak içe ve yana doğru genişleyen yüzeyler üzerine aynalı tonoz oturtulmuştur. Kuzey girişi önünde ortada iki üzeri sıvalı direkle arkada iki ince ayağa oturmuş ara kat vardır. Ahşap bölmenin alt kısmında iki yan yüksekçe tutulmuş olup doğu bölmedeki kapı ve merdivenle bölme kata ve minareye çıkılmaktadır.

►Çay Kervansarayı (Taşhan)

Selçuklu Dönemi taş külliyesine ait bir yapıdır. Avlulu ve kapalı kervansaray tiplerindendir. Avlusu tahrip olmuş, kışlık kapalı kısmı korunagelmiştir. Kare planlı, merkezde üzeri ışıklıklı dört fil ayağı ve çevresinde 12 ayak üzerinde tonoz örtülü, dıştan destek çıkıntılı kale görünümlü, taç kapılı kargir bir yapıdır. Ebul-Mücahhit Yusufhan tarafından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, 1278 yılında Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılmıştır. Mimarın simgesi olan pars arması kapı üstüne işlenmiştir. Kare planı ile Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisinin tek örneğidir.

---------------------------
---------------------------
#bolvadin #kırkgözköprüsü #çaykervansarayı

👉 TAKİP ET 👈
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İlkler senin işin zaten, bizede izlemek ve beğenmek kalıyor. Çok güzel olmuş. 👍👏👏👏

reyhandemircioglu
Автор

Senem hanım teşekkürler. Çok değerli bilgiler ediniyoruz.

ilhankesik
Автор

Her zamanki gibi yine yeni yerler yeni bölümler harika emeğine eline koluna saglik 👏👏👏👏👏

aynurkaratac
Автор

Bir bolvadinli olarak sizi tebrik ediyorum emeğinize sağlık✨✨

reyhankarakoyun
Автор

Rehber Habib Bey kardeşimizin, engin bilgileriyle bu videonu süslemişsin. Kırkgöz Köprüsü Akarçay havzasının içinde bulunan bir akarsu yatağı. Eline ve emeğinize sağlık her ikinizi de tebrik ederim. Bolvadin'de 1 yıl ömrüm geçti ve her yıl da 4 veya 5 kez yolunu kullanarak sılayı rahim yapmaktayım.

abcddcba
Автор

Hocamız çok donanımlı maşallah. Köprü Uzunköprü'den daha mı uzunmuş. 🤗 Uzun değildir ama daha eskimiş. ❤️

İngiltereBanaGüzel