Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg energie is voor elektrische voertuigen? | Duurzame Mobiliteit

preview_player
Показать описание
Om klimaatverandering tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot omlaag. We moeten schoner en efficiënter gaan reizen. Rijkswaterstaat kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende laadinfra langs de snelweg.

In deze video leggen Gerben Passier (senior adviseur duurzame mobiliteit) en Sten Heijnis (programmamanager hernieuwbare energie) uit hoe het mes voor hen aan twee kanten snijdt: door goed samen te werken en de ruimte langs snelwegen slim te benutten, draagt Rijkswaterstaat bij aan zowel het opwekken als de afname van duurzame energie voor elektrische voertuigen. Tegen lagere maatschappelijke kosten. Hoe dat werkt, leggen ze zelf uit.

#Duurzaam #Mobiliteit #Energie
Комментарии
Автор

Goed werk! Vooruit denken, stilstand voorkomen.

roosoorschot
Автор

Ook meer en snellere treinen, betere internationale verbindingen. Geen excuses meer!!

hendrikandreus
Автор

Niet anders hadden we een goede functionerende trein infrastructuur met een goed geregeld openbaar vervoer netwerk.

Het Nederlandse openbaar vervoer is duur en niet niet betrouwbaar en als je er gebruik van maakt wordt er op je neer gekeken
Als land weetje dat je dingen fout doet als een jaarlijkse OV abonnement 2000 euro kost.

Terwijl ander landen dat bedrag onder de 300 weten te houden.
En daar kan iedereen gebruik maken van goed geplande infrastructuur zonder dat het een slechte imago met zich mee brengt.

sownheard
Автор

In Duitsland ofzo, zijn ze bezig met een proef op vrachtwagens. Ze hebben een soort van bovenleiding bove de rechter rijstrook gemaakt. En vrachtwagens met een pantograaf kunnen dan zonder diesel te verbranden toch gewoon door rijden. Als ze eenmaal van de snelweg afgaan schakelen ze over op de motor.

CasperGamess
Автор

Geen zonnepanelen naast een bomenrij plaatsen (1.30) ... begin met alle op zuiden gelegen geluidswallen langs de snelwegen deze te 'beplanten' met zonnepanelen tbv oplaadpunten, dan ontlast je het toch al overbelaste elektriciteit netwerk.

LucWijdeveld
Автор

We moeten eigenlijk geen laadpalen hebben, het zou mooi zijn als autofabrikanten de handen ineenslaan voor verwisselbare accu’s. Net zoals er een gestandaardiseerde AA batterij is zou je dit ook moeten hebben voor auto accu’s. Deze kan je laden op het moment dat er overschotten op het net zijn. Ook wordt het probleem van laadtijden ineens geen probleem meer, want je wisselt ja accu op een wisselpunt en vertrekt weer. Ook kan een laadstation in geval van nood gebruikt worden als peakshaver op het net. Maar dat fabrikanten het gezamenlijk eens worden over een type accu zal helaas wel een utopie zijn 😁

boudewijngeutjes